TÜBİTAK ortaokul ya da lise öğrencileri araştırma projeleri yarışma finalleri her yıl TÜBİTAK tarafından belirlenen şehirde gerçekleşmektedir. Final sergisinde, projeler jüri tarafından değerlendirilir ve değerlendirme sonucunda her dalda derece alan öğrencilere, danışman öğretmenlere ve okullarına başarı belgeleri; ayrıca, öğrenciler ve danışman öğretmenlere para ödülleri verilir. Ek olarak, final sergisinde derece alan öğrenciler YKS’ ye girdikleri yıl, bir kereye mahsus olmak üzere, yarışmada aldıkları dereceyle orantılı ek katsayı uygulamasından yararlanırlar. 2020 yılı için katsayılar, ulusal proje yarışmasında birinci olanlara 0,02, ikinci olanlara 0,015, üçüncü olanlara ise 0,01 olarak belirtilmiştir. Yurtdışında proje yarışmalarında derece alan öğrenciler, ek katsayı ve doğrudan yerleştirme uygulaması ile TÜBİTAK Lisans Burs Programı’ndan yararlanabilirler.

TÜBİTAK Ulusal bilim olimpiyatlarında birinci aşama sınavında başarı gösteren öğrenciler yaz hazırlık kamplarına katılma hakkı kazanırlar. İkinci aşamada dereceye girenlere madalya ve para ödülü verilmektedir. Ayrıca Uluslararası Bilim Olimpiyatlarına hazırlanmak üzere kış hazırlık kamplarına katılmaya hak kazanırlar. Türkiye genelinde dereceye giren öğrenciler, katıldıkları ilk üniversite giriş sınavında bir kereye özgü olmak üzere, aldıkları derece oranında ek katsayı uygulamasından yararlanırlar. Dereceye giren adayların ortaöğretim başarı puanları, derece aldıkları alanlarla ilgili bir yükseköğretim programını tercihleri arasında gösterdikleri takdirde, ayrı bir katsayı ile çarpılarak yerleştirme puanlarına katılacaktır. 2020 yılı için belirlenen katsayılar birinci olanlara 0,035, ikinci olanlara 0,03, üçüncü olanlara ise 0,025 şeklinde belirlenmiştir. Bu sınavlara lise öğreniminin son sınıfında katılarak derece alan ve lise öğrenimini bitirdiği yılın YKS sonucunda üniversitelerin temel bilimler bölümünden birini kazanarak kayıt yaptıran öğrenciler, Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı bursu hakkı kazanır. Uluslararası olimpiyatlarda derece alan öğrencilere ise plaket ve pano ödülü verilmektedir. Ayrıca bu takımlarda yer alarak üniversitelerin temel fen (temel bilimler), uygulamalı fen (mühendislikler) ve sağlık bilimlerinden birine kayıt olan öğrenciler, TÜBİTAK üniversite lisans bursiyeri olmaya hak kazanırlar. Olimpiyat takımlarına seçilen öğrenciler üniversite sınavına girdikleri yıl, bir defaya mahsus olmak üzere, uluslararası yarışmada aldıkları derecelerle orantılı ek katsayı uygulamasından, bu olimpiyatlarda altın, gümüş ve bronz madalya kazananlar ise üniversiteye sınavsız yerleştirme olanaklarından yararlanırlar.